top of page

Francúzsky paradox: ako žiť ako francúzka, pre lepšie zdravie

U Francúzov hľadáme štýl, krásu a celkovo cool dievčenskú inšpiráciu. Ale ľudí na celom svete táto krajina fascinuje nielen pre ich elegantné OOTD. Knihy ako rovnomenná Francúzske ženy netučnia, návod, ako žiť životný štýl francúzskeho dievčaťa, sa okamžite stali bestsellermi; virálne Tiktoky zobrazujú ženy na dovolenke vo Francúzsku, jedia neobmedzené množstvo sacharidov a alkoholu a cítia sa lepšie, ako keď odišli; Vedci už desaťročia vykonali nespočetné množstvo štúdií o stravovaní, cvičení a životnom štýle francúzskej populácie.

Fascinácia stravou a zdravotnými návykmi krajiny známej chlebom, syrom a vínom pramení zo zmätku a fascinácie paradoxom, že miera obezity je vo Francúzsku oveľa nižšia (14 – 15,3 % v rokoch 2013 – 2016, podľa štúdie Constances). ) ako v Spojených štátoch (37,9 % v rokoch 2013 – 2014 podľa National Health and Nutrition Examination Survey) a miera srdcových chorôb je tiež oveľa nižšia. Otázkou je, ako môžu Francúzi jesť stravu s vysokým obsahom tukov, menej sa zameriavať na zdravie (telocvične, tréningové štúdiá a diéty sú zvyčajne menej populárne ako wellness priemysel v Spojených štátoch za viac ako 450 miliárd dolárov) a stále majú nižšiu obezitu a miery srdcových chorôb. Zadajte: Francúzsky paradox.


Čo je to "francúzsky paradox?"


Uskutočnili sa rozsiahle štúdie o francúzskom paradoxe, čo je termín pre fenomén, že Francúzi pijú veľa vína, jedia veľa syra a vynechávajú telocvičňu, a to všetko pri zachovaní výborných zdravotných ukazovateľov a pri zachovaní zdravia. „Francúzsky paradox“ bol pôvodne vytvorený výskumníkmi v 90-tych rokoch, ktorí zistili, že francúzsky životný štýl je v rozpore s mnohými výskumami o výžive a cvičení vykonaných v Spojených štátoch. Rozlúštili, že alkohol a nasýtené tuky sú známe ako hlavná príčina srdcových chorôb v Spojených štátoch, ale vo francúzskej strave sú vysoké a Francúzi si udržiavajú relatívne nízke až normálne hladiny cholesterolu v krvi.


Vedci pôvodne navrhli spotrebu vína ako potenciálne vysvetlenie, pretože vo Francúzsku bola oveľa vyššia ako vo väčšine západných krajín (viac o tom nižšie). Ale počas posledných 30 rokov od počiatočného výskumu vyšlo najavo viac informácií, ktoré môžu prispieť k zdravotnému stavu vo Francúzsku. Zrátané a podčiarknuté: Existuje mnoho faktorov, ktoré vysvetľujú tento „paradox“ a môžu pomôcť každému žiť zdravšie a zároveň si ho užívať. Čítajte ďalej, kde nájdete tipy, ktoré sa môžeme naučiť od Francúzov, ktoré môžete uplatniť vo svojom životnom štýle (AKA udržiavať si dobré zdravie a zároveň si dopriať).


Tipy na uplatnenie „francúzskeho paradoxu“ vo vašom živote


Jedzte kvalitné potraviny, ktoré sú menej spracované


Iste, Francúzsko je známe svojím chlebom a syrom, ale to nie je všetko, čo jedia (aj keď je to všetko, čo zjete, keď prídete na návštevu). Francúzska strava má tiež vysoký obsah zeleniny, ovocia a strukovín. Takže aj keď si môžu denne dopriať koliesko brie alebo skladkosti v čokoláde, dostávajú tiež veľké množstvo vlákniny, fytonutrientov a antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Francúzska strava obsahuje aj malé porcie mäsa (častejšie ryby alebo kuracie mäso) pre zdravé bielkoviny a ďalšie minerály a vitamíny. V priemere sa nevracajú k spracovaným snackom alebo jedlám so sebou a jedia minimálne spracované potraviny – vrátane mliečnych výrobkov so všetkým obsahom tuku (nízkotučné alternatívy jogurtu alebo masla sú v skutočnosti vysoko spracované: na odstránenie tuku, musia pridávať zahusťovadlá, pridaný cukor, gumy alebo ďalšie toxíny).


Potravinová kultúra je vo Francúzsku veľká, takže si veľmi dobre dávajú pozor na výber kvalitných potravín (t.j. mäso bez pridaných hormónov alebo antibiotík) namiesto veľkého množstva vysoko spracovaných potravín, ktoré sú zbavené kľúčových živín (t.j. nízkotučné mliečne výrobky ). Namiesto diéty alebo počítania kalórií sa snažte jesť čo najkvalitnejšie a plnohodnotné verzie jedla: čerstvé ovocie a zeleninu, mäso a mliečne výrobky bez pridaných hormónov alebo dodatočného spracovania a prísady na varenie, ako je olivový olej alebo plnotučné bio. maslo namiesto vysoko spracovaných rastlinných alebo repkových olejov.


Viac aktivity, menej pohybu vo fitku


Francúzi sú k svojmu telu jemní a uprednostňujú aktivitu zo športu a outdoorových aktivít. Nie sú nároční na strnulé, štruktúrované tréningy a radšej hýbu telom spôsobom, ktorý je im príjemný a ako súčasť ich životného štýlu, než určený „čas v posilňovni“. To znamená, že by radšej chodili pešo do práce alebo k priateľovi, než aby strávili hodinu na bežiacom páse alebo na hodine cvičenia. Tiež radi hrajú šport ako spoločenskú aktivitu, aby sa spojili s priateľmi a spoznali nových ľudí, namiesto toho, aby spaľovali kalórie alebo „zvyšovali výdaj“. Počas dlhej dovolenky využívajú sezónne aktivity, ako je lyžovanie alebo plávanie, aby boli aktivity pestré a zábavné. Namiesto posadnutosti zdvíhania činiek pri hodinovom tréningu do svojho rozvrhu každý deň skúste svoje telo hýbať dôslednejšie počas dňa: choďte, keď môžete, počas pracovného dňa si robte prestávky na pohyb a začnite sa hýbať pre zábavu tým, že sa budete aktívne hýbať na dovolenkách a hrať šport, ako je piknik s priateľmi.


Pite červené víno (s mierou)


Ako už bolo uvedené, pôvodní výskumníci pripísali francúzsky paradox vysokému príjmu červeného vína. Červené víno obsahuje resveratrol, antioxidant s vlastnosťami prospešnými pre srdce. Štúdia tiež zistila, že víno zvyšuje markery lipoproteínov s vysokou hustotou, teda „dobrý“ cholesterol. Je dôležité poznamenať, že podobné účinky na zdravie neboli pozorované pri iných druhoch alkoholu. Červené víno obsahuje spomedzi ostatných vín najviac resveratrolu, preto je najprospešnejšie pre zdravie srdca. Majte na pamäti, že výhody sú pozorované len pri miernej konzumácii (1-2 poháre denne), zatiaľ čo vyšší príjem je spojený so škodlivými účinkami. Francúzi milujú svoje víno, ale nevidíte tam kultúru flámu. Je to všetko o vychutnaní si pohára alebo dvoch kvalitného červeného vína. Ak červené víno alebo alkohol vo všeobecnosti nie je vaša vec, môžete získať resveratrol z hrozna, arašidov, čučoriedok, brusníc a tmavej čokolády..

Doprajte si, vedome


Nie sú tu žiadne dobré a zlé jedlá! Nič nie je pre Francúzov zakázané, pokiaľ sú porcie primerané. Francúzky nepočítajú kalórie, no nebudú sa báť odmietnuť aj makarónku. Sú naladení na svoje telá a poznajú ich potreby, takže si dovolia pár súst maškŕt, ktoré si naozaj vychutnajú, kedykoľvek sa im zachce. Dômyselné vyžívanie sa im pomáha vyhnúť sa tomu, aby sa stali obeťou cyklov obmedzovania prejedania. Tým, že sú si vedomí signálov hladu, môžu jesť len dovtedy, kým nie sú spokojní, namiesto prejedania sa, občerstvenia alebo pochúťok, ktoré označili za „zakázané“.


Spomaľte


Pre Francúzov sú časy jedla udalosťou. Cez obednú prestávku chodia na piknik do parku namiesto toho, aby jedli pri stole, večera je čas na opätovné spojenie s priateľmi alebo rodinou a len zriedka uvidíte, že Francúzka si chytí rýchle občerstvenie alebo sa napcháva na cestách. Spomaľujú, aby si jedlo naozaj užili. Kultúra vína v krajine znamená, že si každý deň užívajú čas s priateľmi a rodinou, čo predlžuje čas jedla a umožňuje, aby si jedlo vychutnávali pomaly, namiesto toho, aby si ho bezhlavo obliekali. Odstráňte stres zo svojho životného štýlu tým, že zjednodušíte výber jedál a urobíte z jedál posvätný čas na opätovné spojenie so sebou samým, so svojím telom a so svojimi blízkymi.

19 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page