top of page

Neočakávané cvičenie, ktoré ma skutočne baví (a vás by tiež mohlo)

Som pripravená zaspievať to zo striech domov: konečne som našla formu cvičenia, ktorej sa držím a ktorá ma skutočne baví. Nie je to príliš namáhavé - ale spaľuje to pre mňa dostatok kalórií, cítim sa dobre a ľahko ju viem zapojiť do svojej rutiny. Takže, čo to je? Chôdza. Áno, to je všetko: idem len na peknú dlhú prechádzku. Už dávno som počula o výhodách chôdze (a očividne som v minulosti chodila na prechádzky), ale donedávna som sa k bežnej rutine naozaj nedostala.


Vždy som bola niekto, kto sa skutočne snaží nájsť motiváciu cvičiť, a tiež som zápasila s hľadaním typu tréningu, ktorý ma skutočne baví. Po malých dávkach, som sa dostala do rutiny a venovala sa konkrétnemu tréningu viackrát týždenne, ale vždy ma to nakoniec začalo nudiť a potom som stratila motiváciu úplne cvičiť, alebo som sa jednoducho musela donútiť.


Pred niekoľkými mesiacmi som sa potom inšpirovala trendom „Hot Girl Walk“ na TikToku (ak ste ho ešte nevideli, je to v podstate len hranie hudby, vďaka ktorej sa cítite sebaisto, využívate čas na pre seba a chôdze niekoľko kilometrov), stačí aby ste investovali do kvalitných topánok a skutočne sa odhodlali. Teraz, kedykoľvek idem na prechádzku, sa vrátim do svojho bytu vom s oveľa lepším pocitom a akoby som urobila niečo skvelé nielen pre svoje fyzické zdravie, ale aj pre svoje duševné zdravie.

Aké sú teda výhody chôdze?


Podľa Mayo Clinic môže každodenná chôdza pomôcť vášmu všeobecnému fyzickému zdraviu, pretože môže zlepšiť kardiovaskulárnu kondíciu, pomôcť pri udržiavaní zdravej hmotnosti a posilňuje vaše kosti, svaly a vytrvalosť.


Pravidelná chôdza má tiež množstvo výhod pre duševné zdravie: Môže zvýšiť vašu energetickú hladinu, zlepšiť koordináciu, posilniť imunitný systém a znížiť stres. Môže tiež zlepšiť vašu náladu, poznávanie, pamäť a spánok. Myslím to vážne, čo na tom nemilovať?


Odborníci na klinike Mayo tiež tvrdia, že by ste mali chodiť aspoň 30 minút denne, aby ste si skutočne mohli vychutnať všetky výhody chôdze. Môžete to tiež vylepšiť pridaním závažia alebo použitím funkcií intervalu alebo sklonu na bežiacom páse(čo praktizujem keď je šakredé počasie).


Je to robím takto:


Čo mám v slúchadlách?


Keď som sa prvýkrát rozhodola, že sa skutočne zaviažem, že zo svojich prechádzok vyťažím maximum, rozhodol som sa, že budem dodržiavať buď pravidlá Hot Girl Walk, alebo počúvať hudbu, ktorá mi pomohla zvýšiť sebadôveru, alebo dodala energiu. Občas počúvam aj podcast, ktorý funguje naozaj dobre, pretože ma motivuje počúvať aspoň jednu celú epizódu a zabezpečiť, aby som kráčal dobre za 30-minútovým denným cieľom.


Vyskúšanie chôdze so sprievodcom som ešte neskúšala, ale veľmi ma to zaujíma a určite si to chcem vyskúšať. Ponúka ich veľa obľúbených fitnes aplikácií a Apple Fitness + dokonca ponúka tréningy chôdze rozprávané známymi osobnosťami (vrátane Dolly Parton, Nicka Jonasa, Misty Copelanda a mnohých ďalších).



Čas a vzdialenosť


Nezameriavam sa striktne na čísla; namiesto toho sa snažím kráčať tak dlho, ako sa cítim najlepšie. Povedala by som, že bežne chodím medzi 5 - 10 kilometrov, hlavne preto, že ma to skutočne baví. Ak počúvam hudbu, moje prechádzky majú tendenciu trvať najmenej 45 minút až hodinu.


Spočiatku som si nemyslel, že mám v priebehu dňa dosť času na to, aby som chodil veľmi dlho, ale čím viac som to robil, tým dlhšie sa moje prechádzky stávali. Začal som veľmi rád kráčať po nových trasách, hľadať nové zoznamy skladieb a dobiehať svoje obľúbené podcasty, keď som kráčal.


Ako to zapájam do svojej rutiny


Začlenenie pravidelného cvičenia pre mňa funguje najlepšie, keď sa nenútim držať sa konkrétneho harmonogramu. Viem, že mať stanovenú rutinu funguje pre niektorých ľudí naozaj dobre, ale ja osobne potrebujem flexibilitu, aby som ju zapojila, kedykoľvek keď je to možné, v závislosti od dňa. Často sa stretávam s tým, že ak sa pokúsim držať niečoho konkrétneho (napríklad každodenné vstávanie pred prácou a cvičenie), unavím sa a cítim sa menej motivovaná, keď vynechám deň.


Namiesto toho robím všetko, čo mi deň dovolí. Niekedy vstanem skoro a zoberiem sa na nákupy pešo, niekedy si oddýchnem od práce z domu a idem na prechádzku počas dňa, tým že mám aj malé dieťa obcaš ju dám do kočíka v čase keď má spať a idem sa vyfiltovať von a niekedy nechodím až do súmraku (myslím, že prechádzky po západe slnka sú podceňované). Počúvam svoje telo a pretože chôdza skutočne znižuje hladinu stresu a úzkosti, prechádzam sa, keď mám pocit, že to bude mať najväčší úžitok.


Je tiež dôležité poznamenať, že som začala pravidelne chodiť skoro na jar. Ak prší alebo je príliš chladno, chôdza v interiéroch na bežiacom páse je tiež skvelá! Tieto časy využívam na to, aby som sa vyzvala s rôznymi úrovňami sklonu a intervalovým tréningom.


Prečo to funguje pre mňa


Aj keď chôdza ako cvičenie môže vydávať vibrácie klubu starých dám, skutočne si myslím, že mi prospela viac ako akékoľvek iné cvičenie, ktoré som vyskúšala. Pri dlhej prechádzke sa cítim menej vystresovaná, zvyšuje sa mi energia a nálada, prečistí sa mi myseľ a v skutočnosti spaľujete veľké množstvo kalórií.


Niekedy je pre mňa ťažké skutočne vyjsť z dverí (ako to robím pri akomkoľvek cvičení), ale akonáhle sa vrátim do svojho bytu, cítim sa 10-krát lepšie, ako keď som odchádzala. Tiež si užívam čas sám pre seba, aby som vo svojom živote premýšľal nad veľkými rozhodnutiami alebo stresovými bodmi, chôdza mi pomáha odpútať sa od kazdodenného stresu a uvoľniť myseľ. Pozorovanie ľudí a psov je vždy príjemné.


Keď sa dá, snažím sa svoje prechádzky doplniť aj inými tréningmi - napríklad silovým tréningom alebo jogou -, ale ako som už spomenula, nenútim sa do ničoho konkrétneho. Myslím si, že flexibilita v tejto rutine a moje odhodlanie skutočne počúvať svoje telo mi pomohlo skutočne si cvičenie vychutnať.


Takže ak ste ako ja a ťažko ste hľadali cvičenie, ktoré vás baví, vyzývam vás, aby ste si uašnurovali tenisky, nasadili si slúchadlá a začali kráčať aspoň 30 minút denne. Výhody presahujú nie len fyzickú stránku, takže si môžete nájsť len svoju novú obľúbenú aktivitu.


Tu sú všetky produkty, ktoré mi pomáhajú:



Apple Watch

Keďže mám produktky od Apple toto bola pre mňa jasná voľba. Zmerajú mi hladinu kyslíka v krvi pomocou nového senzoru a aplikácie. Zmerajú mi EKG s a pozriem si svoje fitness ukazovatele. A samozrejme z si z nich môžem púšťať hudbu




Hudba je pre mňa veľkým relaxom slúchadlá viem jednoducho prepojiť s hodinkami a počúvať hudbu priamo z hodiniek. A samozrejme v prípade pracovných povinností viem vybaviť aj nutné telefonáty.




Tenisky


Tenisky sú pre mňa neoddeliťeľnou súčasťou chôdze. Vyskúšala som rôzne ale za tie roky som si najviac obľúbila značku FILA.

242 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page