top of page

Keď sa znamienko stane nočnou morou: čo si všímať a ako odlíšiť nádory na koži

Čoraz tenšia ozónová vrstva, viac slnečných dní aj ďalšie rizikové faktory prispievajú k tomu, že stav pokožky si začala všímať väčšina z nás. Zďaleka pritom neplatí stereotyp, že ide čisto o ženskú záležitosť, práve naopak. Znamienka na pokožke môžu vyzerať nevinne, no niekedy sa v nich ukrýva zárodok dlhodobých problémov. Čo s tým?


Melanóm, najzákernejší postrach opálenej kože

Zrejme najobávanejším kožným nádorom je melanóm. Hoci na verejnosti ide o nádor spojený s tzv. znamienkami na pokožke, štatistiky hovoria, že v dvoch tretinách prípadov vzniká z úplne normálnej kože. V zriedkavých prípadoch sa môže objaviť aj na oku.

Melanóm vzniká malígnou premenou melanocytov, čiže buniek tej vrstvy pokožky, kde sa tvorí pigment melanín. Rizikovými faktormi pre vznik sú zvýšené UV žiarenie, dedičnosť, časté a nadmerné opaľovanie sa a farba pleti či vlasov, čiže fenotyp pokožky. Výskyt stúpa najmä u žien vo veku nad 40 rokov a všeobecne u ľudí nad 50 rokov.

Najčastejšie sa vyskytuje na tých miestach na tele, ktoré sú najviac vystavené slnečnému žiareniu. Zvyčajne tak ide o ruky, nohy, tvár, chrbát, krk alebo hrudník.

Melanóm môže mať vzhľad tmavohnedej až čiernej neohraničenej škvrny, nerovnomerne zafarbeného ložiska v podobe povlaku s priemerom okolo 0,5 cm alebo pologuľovitého hrboľu s hladkým povrchom s hnedým, čiernym alebo ružovočerveným sfarbením.

Po objavení melanómu na pokožke nasleduje fyziologické vyšetrenie spolu s histologickou diagnostikou. Liečba závisí od výsledkov, od veľkosti nádoru a od štádia, v ktorom sa nachádza. Najčastejšie je nutné odstránenie postihnutého tkaniva a jeho okolia. Vzhľadom na to, že ide o agresívny nádor s rýchlym šírením, je dôležitý čo najskorší zákrok.


Bazalióm ako opak, jeden z najlepšie liečiteľných nádorov


Menej závažný, ale naopak oveľa viac rozšírený zhubný nádor na pokožke, je bazalióm. Za posledné roky sa jeho výskyt zdvojnásobil, platí to najmä pre vekovú skupinu nad 40 rokov. Najviac ohrozenou skupinou sú však starší ľudia vo veku 60 rokov a viac.


V začiatočných fázach vyzerá bazalióm ako sivobiely pľuzgier s lesklým povrchom, neskôr môže mať podobu uzlíka so stenčenou epidermou. Je tuhý a v jeho vnútri môže vzniknúť krusta. V neskoršom štádiu má farbu podobnú pokožke, v jeho okolí možno zbadať rozšírené cievky. U niektorých nádorov má naopak hnedú až čiernu pigmentáciu.


Tak, ako v prípade melanómu, najčastejšou príčinou bazaliómu je UV žiarenie, ktoré poškodzuje DNA buniek pokožky, ktoré sú v jej hlbších vrstvách. Rizikovým faktorom sú tiež genetická predispozícia, oslabená imunita a menej melanínu v pokožke.

Dobrou správou je, že vo väčšine prípadov bazalióm nemá tendenciu metastázovať do okolitých tkanív. Až na výnimky sa teda nejedná o životohrozujúci nádor.

Ak ho lekár objaví na vašej pokožke, nasleduje histologické vyšetrenie, najčastejšie vo forme odberu vzorky tkaniva. Najčastejšou formou liečby je chirurgické odstránenie celej hmoty nádoru, pre istotu aj s časťou okolitého zdravého tkaniva. Aj po odstránení sú potrebné pravidelné kontroly, no vo väčšine prípadov recidíva už nehrozí.


Prevencia je na nezaplatenie doma aj pri mori


Ak chcete, aby bola vaša pokožka zdravá, treba sa o ňu starať. Platí to nielen o pleť, ale o kožu celkovo. Pokiaľ ide o melanóm, bazalióm alebo iné podobné kožné defekty a ochorenia, najlepšou prevenciou je zníženie všetkých rizikových faktorov.

Z nich najdôležitejším je priame a intenzívne UV žiarenie. Najnebezpečnejšie je v lete od obeda do poobedia, kedy sa treba vyhýbať jeho pôsobeniu. Ak už musíte byť v tomto období na slnku, používajte opaľovacie krémy alebo mlieka. Vzhľadom na tunajšie podnebie a intenzitu žiarenia sa odporúča, aby mali ochranný faktor SPF 30.

V prípade, že máte veľmi svetlú pokožku, ryšavé vlasy, modré oči a koža sa vám ani neopáli, ale rovno sčervenie a spáli sa, ochranný faktor by mal byť 50 a viac.

V prípade, že sa nechcete cielene opaľovať, pokožku viete ochrániť aj vhodným odevom. To platí najmä vtedy, ak vykonávate nejaké domáce práce v záhrade, napríklad kosíte trávnik. Nezabúdajte ani na ochranu očí a ich okolia, najmä ak ide o bazalióm. Kvalitné okuliare s UV filtrom, ktoré budú dostatočne veľké, sú najlepším prostriedkom.


Súčasťou každoročnej prevencie by mala byť pravidelná prehliadka u dermatológa, ktorý vyšetrí pokožku a znamienka dermatoskopom. Snažte sa tiež konzumovať stravu s vyšším obsahom kolagénu a vitamínov B, C, D a E dôležitých pre kožu.

163 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page