top of page

Základné princípy dizajnu pre malú záhradu


Dizajn malých záhrad môže byť trochu výzvou aj pre najskúsenejšieho záhradného dizajnéra. Mnoho z nás má obmedzený vonkajší priestor, od malých mestských dvorov až po moderné budovy, ktoré sa, zdá sa, takmer vzdali toho, že nám dajú záhradu úplne.


Malé záhrady, ak sú však dobre navrhnuté, dodajú vášmu majetku značnú hodnotu. Efektívne si tak vytvárate ďalšiu izbu, a to je obzvlášť dôležité, ak ste v meste, a vytváranie malého vonkajšieho úniku od všetkého zhonu,môže byť pre vás veľmi dôležité


Už nie je také nezvyčajné vidieť priestor na záhrade s veľkosťou iba 4 m x 2,5 m, čo, ako si viete predstaviť, predstavuje z hľadiska dizajnu veľkú výzvu, najmä s veľkým moderným záhradným nábytkom v štýle pohovky, ktorý je tak populárny.


Pre mňa je kľúčom k vytvoreniu dokonalého záhradného dizajnu na malom priestore získanie rovnováhy medzi tým, že mám dostatok miesta na zábavu, a zároveň si ponechám dostatok priestoru na výsadbu a ďalšie neoddeliteľné prvky.



Namiesto toho, aby sme sa pozerali na množstvo príkladov od iných výrobcov, ktorý

vyrábajú malé záhrady (stačí vyhľadať výrazy „malý záhradný dizajn“ a zobrazia sa vám ich stránky), sme si mysleli, že by bolo užitočné pozrieť sa na niektoré z kľúčových princípy návrhu, ktoré vám pomôžu vytvoriť dokonalú malú záhradu.


Takto môžete využiť osvetlenie záhrady, šikovné použitie niekoľkých rastlín, výrazné použitie farieb a výsadbu, aby ste vytvorili ilúziu hĺbky.


Najťažšou časťou pri navrhovaní malého vonkajšieho priestoru je vedieť, čo nezahŕňať a koľko ich stačí. Malá záhrada je svojou podstatou obmedzená.


Natlačenie rôznych prvkov vám poskytne iba priestor, ktorý sa bude javiť neprehľadný a možno menší, ako v skutočnosti je, keď vašim cieľom by mal byť jeho opak.


Kľúčom je, aby to bolo jednoduché. Menej je v malej záhrade určite viac!


Ako využijete svoju malú záhradu?


Východiskový bod bez ohľadu na to, aký veľký alebo malý je váš vonkajší priestor. Využívate svoju záhradu na relaxáciu, zábavu priateľov, priestor na hranie detí, niekde, kde vyzerá dobre z vášho domova, alebo si chcete pestovať svoju vlastnú zeleninu? Odpoveď na túto jednoduchú otázku pomôže určiť najlepší spôsob, ako navrhnúť vašu záhradu. A opäť to skúste jednoduché a sústreďte sa iba na jedno alebo dve „želania“.



Nebojte sa myslieť vo veľkom


Pre mňa osobne sú niektoré z najlepších malých záhrad tie, ktoré sa neboja porušovať pravidlá. Nebojte sa urobiť vyhlásenie so záhradným umením, odvážnou výsadbou alebo nadrozmerným vonkajším nábytkom. Iste, nemôžete to oplotiť len tak uprostred záhrady, kľúčové je starostlivo to zapracovať do celkovej dizajnovej schémy.


Veľké rozmery pomôžu zabrániť tomu, aby priestor vyzeral nesúrodo. Pokus vytlačiť príliš veľa z priestoru môže zmierniť celkový dopad. Nechajte veci jednoduché, pozrite sa na minimum, ktoré potrebujete, a odtiaľ čerpajte.


Zjednotenie priestoru pomôže vziať niekoľko veľkých predmetov, na rozdiel od množstva menších kúskov. Vďaka tomu bude finálna záhrada vyzerať menej klaustrofobická. Väčšie štýlové tvrdé terénne úpravy, jasne definované hranice, veľké kvetináče alebo odvážna potreba zodpovedať záhradnému nábytku, vďaka čomu bude váš priestor pôsobiť priestrannejšie.



Udržujte farby svetlé


Svetlé farby vždy pomôžu, aby sa každý malý priestor cítil väčší, vo vnútri alebo mimo domova. Nevýhodou v záhrade je, že sa ťažšie čistia a udržiavajú, čo si vyžaduje pravidelnú údržbu, aby vyzerali svetle.


Je tiež výhodné obmedziť farebnú schému v celej záhrade. A to zahŕňa všetko od rastlín po vonkajší nábytok. To pomôže dať malej záhrade priestor súdržnosti, zatiaľ čo použitie svetlejších farieb spôsobí, že sa záhrada bude zdať väčšia.


Priestor je kľúčový


Kľúčom k úspešnému dizajnu malej záhrady je vytvorenie priestoru, alebo prinajmenšom ilúzia priestoru. Ak sa vám to podarí správne, potom bude nasledovať zvyšok. Aj v najmenšej záhrade môže použitie jednoduchých dizajnových trikov, ako napríklad otočenie dizajnu o 45 stupňov, spôsobiť, že sa priestor bude cítiť oveľa väčší a bude mať väčší vizuálny dopad.


Vytvorte veľký zhluk výsadby v každom rohu vašej záhrady, aby ste zjemnili uhly a skryli škaredé tehlové steny. Nebojte sa vysadiť väčšie odrody, aby ste priestoru ešte viac pridali.



Predstavte si záhradu ako jeden celý priestor


Je to oveľa jednoduchšie vytvoriť dizajn pre malý priestor, ak si prezeráte celú záhradu ako celok. Nesnažte sa ho rozdeliť cestičkou alebo do rôznych oblastí. Prezrite si priestor ako jednu kompozíciu.


Udržujte výsadbu a nábytok jednoduchý


Obmedzený priestor znamená, že sa budete musieť rozhodovať pevne. Jednoduchá skutočnosť je, že nemôžete pestovať každú rastlinu alebo kúpiť každý kúsok záhradného nábytku, ktorý sa vám páči. Nemôžete nakupovať impulzívne a len predpokladajte, že si nájdete miesto, kde by ste ich dali. V tomto prípade je lepšie investovať do drahších a kvalitnejsích kúskov.


Ak je priestor obmedzený, musí každá rastlina slúžiť svojmu účelu a každý kúsok záhradného nábytku musí byť starostlivo premeraný, aby sa zmestil / pracoval na dostupnom voľnom mieste. Nie je tu miesto pre veľké jedálenské súpravy alebo rastliny s nízkou výkonnosťou. Potrebujete získať aspoň dve sezóny zo všetkých rastlín, zatiaľ čo nábytok je najlepšie pohodlný a Kvalitný.


Malá záhrada má veľa výhod ...


A nakoniec, nie sú to všetky ťažké rozhodnutia, existuje veľa pozitív pre malú záhradu. Pre začiatočníkov je potrebných menej rastlín, kým sa vytvorí faktor wow, a teda aj menej hotovosti. Je jednoduchšie udržať starostlivosť o svoje rastliny a akúkoľvek údržbu.


Zistíte, že je oveľa jednoduchšie osobne prejaviť svoj vkus v záhradnom dizajne na malom priestore, a ak by sa tieto osobné chute mali zmeniť, je oveľa jednoduchšie znova navrhnúť a zmeniť malú záhradu.


Pamätajte, že aj keď sa môžete obmedziť na prízemný priestor, vždy môžete záhradiť. Sme veľkými fanúšikmi vertikálneho záhradníctva a v súčasných záhradníckych časopisoch alebo online je niekoľko skvelých príkladov, kotrým sa budem tiež časom venovať. Záhrada, nech je akokoľvek malá, je vždy plná potenciálu. Nemajte pocit, že vás obmedzuje to, čo môžete robiť.


Kľúčové princípy malého záhradného dizajnu sa rovnako týkajú zdobenia exteriéru.

235 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page