top of page

Prečo by ste mali používať kyselinu hyalurónovú a retinol spolu

Retinol je jednou z tých zložiek, o ktorých viete, aj keď o starostlivosti o pleť nič neviete. Pochopíte, keď si ľudia na pláži natierajú tvár opaľovacím krémom alebo keď si pred spaním pokrývajú pokožku vazelínou, aby zadržali vlhkosť, pretože sa stretávajú s menej než očarujúcimi vedľajšími účinkami retinolu-ako je začervenanie, svrbenie, odlupovanie. a nadmerná suchosť. Je to jediná zložka na trhu proti starnutiu schválená úradom pre potraviny a liečivá po celom svete a má úžasné vlastnosti na úpravu textúry a vyhladenie, no neprichádza bez bolesti. Ale čo keby som vám povedala, že existuje spôsob, ako minimalizovať drsné efekty, ktoré prináša pravidelné používanie retinolu (aby ste si konečne mohli vychutnať pozitíva!)? Je to všetko o rutine obsahujúcej retinol aj kyselinu hyalurónovú.



Porozprávala som sa s Dr. Susan Van Dyke, certifikovanou dermatológičkou, a Dr. Luigi L. Polla, dermatológom a zakladateľom Forever Institut a Alchimie Forever, o druhej zložke, ktorú by ste mali používať s retinolom, ak chcete mať žiarivý vzhľad pokožky koža.


Čo je to Retinol?


„Retinol (forma vitamínu A) je zložka zlatého štandardu v boji proti starnutiu, ktorá bola dôkladne študovaná a preukázalo sa, že pomáha zvyšovať produkciu kolagénu v pokožke, čo vedie k viditeľnému zníženiu jemných liniek a vrások,“ hovorí Dr. Polla. Podporuje bunkovú výmenu, čo Dr. Van Dyke vysvetlila ako rýchlosť, ktorou sa vytvárajú nové kožné bunky, čo môže viesť k celému radu vedľajších účinkov, vrátane suchosti, šupinatosti a začervenania. Dr. Polla vysvetlil, že práve preto sú vysokokvalitné produkty s retinolom často formulované s hydratačnými a upokojujúcimi prísadami, aby „pomohli zmierniť podráždenie“, ktoré sa môže vyskytnúť pri pridávaní retinolu do vašej rutiny. "Hydratácia pokožky zvyšuje schopnosť pokožky tolerovať podráždenie a znižuje odlupovanie a suchosť," povedal Dr. Van Dyke. Jednou z najlepších hydratačných zložiek na použitie s retinolom je kyselina hyalurónová.


Čo je kyselina hyalurónová?


Kyselina hyalurónová sa za posledných pár rokov stala jednou z najväčších zložiek

starostlivosti o pleť, a to z dobrého dôvodu. "Je to prírodná zložka, ktorá funguje ako zvlhčovadlo," povedala Dr. Van Dyke. "Má schopnosť prenášať vodu z prostredia do povrchovej vrstvy pokožky, čím znižuje suchú, šupinatú pokožku." Je ľahko použiteľná, prístupná a môže byť celkom cenovo dostupná.


Kyselina hyalurónová má mnoho foriem. Často sa používa v hydratačných sérach, hydratačných krémoch a toneroch, ale často nájdete aj kyselinu hyalurónovú v retinolových prípravkoch na zníženie vysušujúcich účinkov.


Môžete použiť retinol a kyselinu hyalurónovú spolu?


Kyselina hyalurónová a retinol sú podľa Dr. Polla a Dr. Van Dykea jednou z najlepších kombinácií starostlivosti o pleť. Na rozdiel od iných kyselín, o ktorých ste už možno počuli, ako je glykolová alebo salicylová, kyselina hyalurónová je hydratačný prostriedok a nespôsobuje chemické odlupovanie pokožky. Namiesto toho prináša vlhkosť a vodu na povrch pokožky a zanecháva pokožku hydratovanú a jemnú, čo je nevyhnutné pri použití retinolovej kúry.


Ako ich používať spolu


Doktorka Van Dyke odporučila používať kyselinu hyalurónovú ráno a večer po čistení, keď je pokožka ešte vlhká, a nechať aplikáciu retinolu len raz denne v noci. "Večer očistite,

naneste retinol a potom hydratačný krém s kyselinou hyalurónovou, aby ste uzamkli vlhkosť." Ak sa rozhodnete pre sérum s kyselinou hyalurónovou a nie pre hydratačný krém, môžete ho aplikovať tesne pred hydratáciou.


Keď používate retinol, ochrana pred slnkom je nevyhnutná, pretože retinoidy môžu spôsobiť, že vaša pokožka bude citlivejšia na svetlo. Doktor Polla tiež povedal, že by ste sa pri používaní retinolu mali vyhýbať depilácii tváre, pretože môže spôsobiť začervenanie, zjazvenie a suchosť v dôsledku neustálej výmeny buniek. Zistilo sa, že používanie perorálneho retinolu, ako je izotretinoín, spôsobuje vrodené chyby a neuskutočnil sa dostatok výskumu, aby sa zistilo, či je lokálny retinol nejaký iný, takže lekári vás vyzývajú, aby ste sa vyhli akýmkoľvek výrobkom s retinolom, keď dojčíte alebo ste tehotná.


Ďalšie hydratačné zložky na použitie


Zopár ďalších zložiek, na ktoré Dr. Polla používa pri zvlhčovaní pokožky retinolom, sú jojoba (čo je nekomedogénny olej), skvelén a ceramidy. Namiešanie vašej rutiny starostlivosti o pleť tak, aby obsahovala viacero krokov hydratácie – ako je použitie čistiaceho balzamu s jojobovým olejom, čistiacim prípravkom so skvelénom a hydratačného krému s ceramidmi – znamená, že vaša pleť dostane množstvo hydratačných látok počas vašej rutiny a vrství vlhkosť, čo je kľúčom k riešeniu suchej, dehydrovanej pokožky v dôsledku používania retinolu. Pozrite sa na receptúry s retinolom, ktoré obsahujú tieto zložky, aby ste eliminovali aj niektoré drsné vedľajšie účinky. Vybrala som pre vás niektoré u nás dostupné produkty:




Sérum s vysokým obsahom retinolu pre pleť bez vrások.


Nechajte svoje vrásky jednoducho zmiznúť. Nočné sérum proti vráskam L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol sa o to postará a presvedčilo o tom 100 % žien, ktoré toto sérum používali*. Za výnimočnými výsledkami stojí vysoká koncentrácia retinolu, ktorý je v boji proti vráskam nedostihnuteľný.





Trápi vás suchá pokožka so sklonom k pnutiu a šupinám? Hydratačný krém na tvár a telo CeraVe Moisturizing Cream je špeciálne vyvinutý pre suchú až veľmi suchú pokožku. Hĺbkovo hydratuje, podporuje obnovu kožnej bariéry, posilňuje prirodzenú ochranu pokožky a predchádza jej vysušovaniu.

1,021 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page