top of page

Inšpirácia pre každú terasu

Updated: Nov 18, 2022

Pôjdeme po poradí - je dobré počasie na terase a my už nemôžeme byť viac pripravení. V uplynulom roku sme mnohí z nás trávili viac času doma ako kedykoľvek predtým a pre tých šťastlivcov, ktorí mali balkón, terasu, či záhradu (alebo, povedzme si pravdu, dokonca aj otvorené okno a pohodlnú stoličku), ten čerstvý vzduch sa ešte viac stal únikom pred každodennými problémani.


S kvitnúcimi rastlinami a stúpajúcimi teplotami sa ku mne pripojte, dnes rozoberieme niekoľko rád o integrácii vášho vonkajšieho štýlu do zvyškom vášho domova, prediskutujeme kľúčové aspekty týkajúce sa každého priestoru bez ohľadu na veľkosť a odovzdám niekoľko mojich obľúbených riešení klasických aj moderných. Vezmite si nápoj podľa vlastného výberu (ja osobne preferujem prosecco 😄) a nejaký SPF, a poďme von!


Záhradné lehatka


Vnútorné a vonkajšie vibrácie: a vytváranie súdržnosti


S pomocou trochy plánovania a pár kľúčových kúskov môže byť budovanie súdržného štýlu medzi vnútorným a vonkajším priestorom hračkou. Dôrazný prvý krok? Odstráňte vizuálny neporiadok, doprajte svojej terase poriadny upratovací proces, vythrajte výsadbu, ktorá neprežila poslednú sezónu a posúďte rozloženie a rozmery daného priestoru. Niekoľko rád pre začiatočníkov:


Chcete využiť priestor na popíjanie a opaľovanie pre dvoch alebo vonkajšie stolovanie pre všetkých?


Je váš priestor úplne slnečný alebo máte počas dňa aj čiastočný tieň?


Na záver, kde vidíte priestor z vnútra vášho domova? S ktorou živou by ste svoj vonkajší priestor chceli prepojiť?


Posudzovanie týchto línií je dôležité pre budovanie súdržného štýlu medzi vnútorným a vonkajším priestorom - ak vidíte svoju terasu z obývacej izby alebo kuchyne, môžete si zvoliť paletu, ktorá vám je s týmito oblasťami s vysokou premávkou príjemnejšia ako pre zastrčené terasy ktoré nemusia súvisieť s interiérom. Pokiaľ ide o prvú možnosť, premýšľajte o svojej terase ako o ďalšej miestnosti v dome a zvážte zvolené farby prostredníctvom výberu textilu (kvalita a rozmanitosť tkanín vhodných pre vonkajšie prostredie nikdy neboli lepšie - ale o tom už nižšie!). Pokiaľ ide o druhú možnosť, choďte do nálady, ktorú uprednostňujete, bez toho, aby ste sa divili, či to so zvyškom vášho priestoru „ladí“. Zamerajte sa na kúsky, ktoré odrážajú vašu víziu (minimalistická zenová záhrada? Oáza v štýle Palm Springs? Tropická zimná záhrada?) A zvyšok už bude nasledovať!


Kľúčové aspekty pre každý priestor


Je pravda, že nedokážem prestať a neprestanem zhlučovať tipy a triky týkajúce sa štýlu na pár bodov, najmä ak existuje priestor pre zdokonalenie.


Najskôr zvážte sedenie. Pokiaľ ide o vonkajšie stolovanie, milujem okrúhle stoly v klasickom bielom alebo čiernom prevedení - bonusový bod je že sa nemusíte moc trápiť so stolovaním. Pre väčšie nastavenie stola odporúčame lavice na sedenie a stoličky, ktoré pohodlne zapadnú pod jedálenský stôl, aby priestor zostal bez prekážok. Nerezová oceľ alebo nehrdzavejúci kov, v kombinácii s teakovým drevom môžu byť vynikajúcou voľbou, najmä ak môžete pre zvýšenie sofistikovanosti použiť na dekoráciu bavlnu alebo ľanový textil.


Pokiaľ ide o sedenie v uzavretej trase v poslednej dobe sme naozaj čiastočne odkázaní na prútie a ratan - k dispozícii je v rôznych farbách a odolnejších voči poveternostným vplyvom, obzvlášť keď sa pozrieme na umelý ratan, ako predtým, vytvára uvoľnenú prímorskú atmosféru (aj keď s textilnými vankúšikmi sa môžete absolútne vydať modernejším smerom).


Ďalej si premyslite potrebu úložného priestoru. Podľa môjho názoru je uzavretý úložný priestor, ktorý

Okrúhly teakovy stôl

plní funkciu odkladania pre vaše matrace pripadne do neho môžete schovať neporiadok. Pre nadšencov záhradníctva, ktorí hľadajú miesto na prácu so svojim zeleným priestorom, vyhľadajte riešenie regálov typu „všetko v jednom“ s uzavretým úložným priestorom dole, pracovným stolom vo výške stojaceho a poličkami hore s priestorom na uloženie náradia.


Na záver premýšľajte, koľko tieňa budete potrebovať, aby ste maximalizovali svoj vonkajší čas a minimalizovali úpal a prehriatie. Podľa môjho názoru, je terasový dáždnik, ktorý sa klenie nad hlavami, a vychádza z bočnej strany, miesto toho aby vychádzal zo stredu stola, je všestrannejším spôsobom, ako poraziť horúčavu po celý deň; Alternatívne je “rímsky tieň“ zavesený na balkóne alebo dokonca séria veľkých závesných kvetináčov je rýchlym a štýlovým spôsobom, ako v prípade potreby vytvoriť tieň. A keď už hovoríme o dennom svetle, nezabudnite na žiarovky vyladené do tónu (teraz dostupné v prevedení LED lámp!) Natiahnuté nad hlavou alebo v podobe bodového svetla, vďaka ktorým sa váš priestor dostane na výslnie aj s večernou atmosférou.


Inšpirácia pre záhradný štýl: Tri tipy, ktoré vám pomôžu začať


S načrtnutými nevyhnutnými kúskami a okom zameraným na synchronizovanie vašich vnútorných a vonkajších priestorov do rovnováhy je čas zvážiť celkovú náladu vašej terasy. Aj keď možnosti obmedzuje iba vaša fantázia, nižšie uvádzam niekoľko štýlov, ktoré ma zakaždým dostanú. Ak chcete chatovať prostredníctvom ďalších možností a zostaviť plán pre svoj konkrétny priestor, neváhajte mi napísať! Pozvanie na kolaudáciu na terase nie je potrebné, ale veľmi sa odporúča 😁.


Anglická záhrada


Či už žijete v historicko inšpirovanej štvrti, alebo ste práve dopozerali Bridgerton, anglický elegantný večierok na trávniku môže byť klasickým, ale prekvapivo prispôsobivým štýlom, z ktorého môžete vychádzať. Myslite na závesné kvetináče s jasnými kvetmi, sedením z kovu a prútenými akcentmi na palete žiarivo bielej alebo teplej šedej.



Oáza Palm Springs


Potrebujete únik do hotela Ace, ale nemôžete celkom tak vyraziť na výlet do Kalifornie? Prineste dávku pohody v polovici storočia elegantným kovom, hladkými teakovými detailami či bielymi ležadlami. Tento luxusný vzhľad dotvárajú kaktusy plné slnka pre prípad môžete doplniť betónové kvetináče a vysoký kvetináč s bambusovými tyčami zastrčený do rohu.



Rovníková cesta


Vezmite svoj priestor bohémskejším smerom so záhradným kobercom (vonkajšie koberce prešli v oddelení kvality dlhú cestu), vrstvenými textíliami a eklektickým zhromaždením starožitných a nových kúskov. Závesné lucerny, štýlový držiak na kadidlo (santal a eukalyptus sú momentálne mojimi najlepšími vôňami - proti komárom odporúčam aj citrusové vône) a rôzne tóny dreva vytvárajú upokojujúci únik, ktorý vás určite inšpiruje.


Keď je leto za rohom, je ideálny čas na opätovné navštívenie a osvieženie vášho vonkajšieho priestoru, či už je to útulná terasa, krytá veranda alebo spoločenská miestnosť pod holým nebom. Dúfam, že budete nasledovať svoju zvedavosť spolu s niekoľkými štýlovými kúskami zo zvyšku domova, aby ste priniesli viacúčelové kúsky, ktoré vytvoria štylizovaný priestor pre dokonalý víkendový únik (alebo prácu z domu!).


Uistite sa, že ste toto leto pripravení na pobyt terase.


169 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page