top of page

ZÁHRADNÉ OSVETLENIE – INŠPIRÁCIA PRE ZMENU

Napadlo vás niekedy, aké dôležité je záhradné osvetlenie pri utváraní charakteru vášho vonkajšieho priestoru? Inšpirácie prezentované na našich stránkach ukazujú, ako veľmi je možné na záhrade zmeniť správne vybrané a starostlivo rozmiestnené svietidlá. Na čo nezabudnúť pri kompletizácii záhradných svietidiel? Aké produkty vám pomôžu dosiahnuť požadovaný efekt? Šek!



Funkčné a efektné záhradné osvetlenie - inšpirácia


Jednou z posledných fáz návrhu exteriéru domu je záhradné osvetlenie. Inšpirácie prezentované v katalógoch zdôrazňujú význam osvetlenia pri formovaní estetiky aranžmánov a zvyšovaní jeho funkčnosti. Záhradné lampy by mali byť umiestnené nielen v odpočinkovej zóne, ale aj na ďalších miestach - pri vchode do domu a brány, okolo ciest a príjazdovej cesty, na stene domu, pri prvkoch drobnej architektúry a rastlinných kompozícií. Svetlo vrhané záhradnými lampami uľahčuje orientáciu na pozemku po zotmení, tvaruje priestor, zdôrazňuje prvky, ktoré stoja za to vystaviť, vytvára romantickú, upokojujúcu atmosféru napomáhajúcu odpočinku pod hviezdnou oblohou, zvýrazní číslo domu... Vďaka osvetleniu terasy a zvyšku záhrady, priestor okolo domu je plne funkčný bez ohľadu na čas.


Pri kompletizácii záhradných lámp nepoužívajte náhodu. Záhradné osvetlenie je rovnako ako ostatné prvky vonkajšieho vybavenia v neustálom kontakte s faktormi, ktoré môžu narušovať jeho prevádzku. Neopatrnosť v tomto ohľade môže mať vážne následky v podobe zlyhania. Aby ste zaistili, že silný dážď alebo sneženie nespôsobí nebezpečný skrat alebo poškodenie zariadenia, vyberajte iba lampy vhodné na vonkajšie použitie. Či je možné dané zariadenie inštalovať pred dom alebo nie, označuje medzinárodné IP (International Protection Rating), ktoré sa skladá z dvoch číslic. Prvý určuje stupeň odolnosti svietidla voči pevným predmetom (hlavne prachu a nečistotám), zatiaľ čo druhý – voči prenikaniu vody. Modely s minimálnym parametrom IP44 sú vhodné na inštaláciu do otvoreného priestoru. Dôležité je, že lampy pracujúce pod vodou (napríklad vo fontánach alebo jazierkach) vyžadujú väčšiu ochranu (ich IP by nemalo byť menšie ako 67).


Nie je nezvyčajné, že nutnosť kabeláže sťažuje inštaláciu štandardného osvetlenia na terasu. Solárne lampy sú obľúbenou alternatívou k štandardným zariadeniam. Prečo sa oplatí vybaviť záhradnú terasu osvetlením s modelmi na solárny pohon?


Ekologické záhradné osvetlenie - inšpirácia pre trendy



Bezpečné použitie, jednoduché použitie, šetrné k peňaženke a planéte, efektívne ... To sú len niektoré z mnohých výhod moderných solárnych záhradných lámp. Ak chcete zistiť, ako lampy fungujú, pozrite sa dovnútra. Inovatívne zariadenia sa skladajú zo solárneho článku, malého akumulátora (batérie), žiarovky (obvykle LED diódy), súmrakového senzora a voliteľne aj pohybového senzora. Takto konštruované lampy nepotrebujú na prevádzku elektrinu ani batérie. Poháňa ich to, čoho je na záhrade dostatok – slnko. Vďaka fotovoltaickému panelu sa slnečné lúče premieňajú na energiu dodávajúcu diódu. Moderné solárne lampy môžu vyžarovať teplé a studené svetlo rôznej intenzity.


Výberom solárnych záhradných lámp získate ekologické, lacné a efektné osvetlenie, ktoré dodá kúzlo vonkajšiemu priestoru. Fotovoltaika je inovatívne, ekologická technológia, ktorá umožňuje výrobu tzv čistú energiu, bez vypúšťania akýchkoľvek výfukových plynov a uvoľňovania ďalších toxických látok do atmosféry. Navyše sa nemusíte obávať zdĺhavej a problematickej inštalácie. Na osvetlenie priestoru stačí umiestniť alebo zavesiť lampu na vybrané miesto. Zo spôsobu nabíjania svietidiel vyplýva ďalšia výhoda zariadenia – ich hospodárnosť. Nákup solárnych svetiel je jednorazová investícia, pretože náklady na ich údržbu a prevádzku sú nulové. Keď slnko zapadne, nemusíte sami rozsvecovať všetky lampy – vďaka senzorom sa zariadenie zapne presne, keď je to potrebné.


Ako vytvoriť ekologické a efektívne záhradné osvetlenie?



Inšpirácie nájdete v katalógu SUNS! Tu sú niektoré z najzaujímavejších modelov, ktoré doplnia akékoľvek aranžmány.


Štýlové a funkčné záhradné osvetlenie? Inšpirácia z katalógu Suns určite splní vaše očakávania! Prvá položka na zozname najzaujímavejších modelov solárnych svietidiel patrí KATE - kónické solárne svietidlo pripomínajúce klasický lampáš. Model KATE je dostupný v niekoľkých verziách líšiacich sa veľkosťou a farbou (na výber je z bieleho a antracitového modelu). Lampa je vyrobená z dvoch materiálov - práškovo lakovaný hliník a teak. Nebola náhoda, že si dizajnéri vybrali práve oni. Kov a exotický teak sa vyznačujú mimoriadnou odolnosťou voči vonkajším vplyvom a mechanickému poškodeniu. Môžete si byť istí, že lampa umiestnená na terase bude v perfektnom stave po mnoho rokov. Lampy KATE sú univerzálnym doplnkom do záhrad navrhnutých v rôznych konvenciách. Vďaka dreveným vložkám lampa zapadá do zelenej scenérie a stáva sa jej ucelenou súčasťou.


Lampa KATE je vybavená masívnou rukoväťou, ktorá umožňuje jej zavesenie na stojan. Keď slnko nesvieti, môžete svoje zariadenie nabíjať pomocou priloženého kábla USB-C. KATE, rovnako ako ostatné lampy s logom Suns, môže pracovať v troch rôznych režimoch líšiacich sa intenzitou svetla.


Osviežujúca záhradna lampa FAY - originálny akcent v módnej záhrade


Reťazová lampa? Prečo nie! Inšpirácia pre záhradné osvetlenie v podaní značky Suns je najlepším dôkazom toho, že nekonvenčné riešenia na záhrade perfektne fungujú! Solárne lampy z radu FAY oslovia každého estetika, ktorý si cení originálny dizajn. Solárne lampy sú k dispozícii v niekoľkých verziách a sú vyrobené z práškovo lakovaného hliníka a struny, presnejšie z odolného polypropylénového lana. Použitý materiál je odolný proti vlhkosti, mrazu a oderu. Vyzerá skvele a dodáva lampe dekoratívny charakter.



Lampa je ľahká, môžete ju pohodlne prenášať z miesta na miesto. Vyzerá skvele ako sólo, tak v duete rovnakým modelom inej veľkosti. Moderné záhradné osvetlenie - inšpirácia z katalógu Suns


Ľahká, minimalistická a univerzálna… Tu je lampa COCO!



Najväčšou výhodou svietidiel COCO je ich jednoduchá, čistá forma. Sklo je zasadené do tenkých bielych alebo antracitových kovových rámčekov. Celok pôsobí decentne a elegantne. Ozdobná rukoväť dodáva lampe kúzlo. Sklenené steny nepotláčajú svetlo, vďaka čomu svietidlo dokonale presvetlí priestor.

326 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page