top of page

Prečo sú zvlhčovače podľa odborníkov Svätým grálom vašich domácností

Updated: Nov 29, 2022

Budíte sa s kašľom alebo upchatým nosom? Alebo si všímate, že vaša pokožka je a vyzerá trochu suchá, aj keď dodržiavate rutinu starostlivosti o pleť? Ak áno, je pravdepodobné, že budete musieť pridať zvlhčovač do vašej domácnosti.



Čo je to vlastne zvlhčovač vzduchu?


Zvlhčovače sú domáce spotrebiče, ktoré, aerosolizujú vodu, aby nahradili vlhkosť vo vzduchu. Ja som si svoj zadovážila na e-shope Alza kde majú široký výber.


Zvyčajne prichádzajú v dvoch variantoch: studená hmla alebo horúca para. Oba sú rovnako účinné, ale na dosiahnutie rovnakého cieľa používajú rôzne technológie. Zvyčajne sa odporúčajú zvlhčovače chladnej hmly, pretože sú bezpečnejšou možnosťou a nespôsobia tepelné popálenie, ak sa k nim dostanete príliš blízko.

Zvlhčovač chladnej hmly aj horúcej pary zvyšuje vlhkosť alebo vlhkosť vo vzduchu, čo zlepšuje hydratáciu pokožky a majú aj ďalšie zdravotné výhody.


Čo môže urobiť zvlhčovač pre vašu pokožku


Pokiaľ ide o vašu pokožku, zvlhčovače sú jednoduchým doplnkom vašej rutiny starostlivosti o pleť. Najlepšia časť? Všetko, čo musíte urobiť, je naplniť ho a nezabudnúť ho zapnúť, takže žiadne výhovorky (vážne, je to oveľa jednoduchšie, ako si umyť tvár po naozaj dlhom dni a nezabudnúť sa odlíčiť!).

Hydratáciou vzduchu vlhkosťou si udrží vlhkosť aj vaša pokožka, najmä v zime.

Zima je skutočne drsná pre pokožku, najmä chladné, suché mesiace a nútený horúci vzduch v našich vykurovaných domovoch je tiež veľmi vysušujúci. Verím, že z dôsledného používania domáceho zvlhčovača môže mať úžitok každý, ale najmä ľudia, ktorí majú prirodzene suchú pokožku alebo majú sklon k suchej pokožke, ako aj tí s ekzémom, psoriázou alebo akýmkoľvek iným kožným ochorením.

Naša koža je dynamický orgán, ktorý sa dokáže prispôsobiť rôznym teplotám v podnebí. Extrémne studený a suchý vzduch si však môže vybrať daň na našej kožnej bariére a zbaví pokožku esenciálnych olejov potrebných pre správne fungovanie.

Okrem toho, že zvlhčovače pomáhajú zvlhčovať a hydratovať pokožku, môžu pomôcť aj iným častiam vášho tela.


Zdravotné výhody používania zvlhčovača


Okrem toho, že zvlhčovače pomáhajú pokožke, sú užitočné, ak ste prechladnutí a často smrkáte, čo môže viesť k suchu slizníc.

Môže to uvoľniť preťaženie vo vašich dutinách a udržiavanie vlhkého vzduchu tiež pomáha pri dýchaní a celkovej suchosti. Zvlhčovače môžu chrániť vaše hrdlo tým, že ho nenechajú cez noc príliš vyschnúť.



Kedy použiť zvlhčovač


Neexistujú prakticky žiadne nevýhody alebo vedľajšie účinky dôsledného používania zvlhčovača, pokiaľ je správne čistený a udržiavaný (Toto je skutočne dôležité – dodržujte všetky pokyny na čistenie pre model, ktorý používate a správne ho udržiavajte! V opačnom prípade sa môžu vyskytnúť škodlivé plesne a dokonca baktérie môžu rásť a to je to posledné, čo chcete, aby cirkulovalo vo vzduchu).

Ak ste doma, zvlhčovač môžete v podstate spustiť celý deň. Len ho nezabudnite odpojiť, keď odchádzate z domu. Najdôležitejšie mať ho v prevádzke v noci, keď je teplo a vaše telo sa zotavuje.


Spánok je čas na omladenie a dobrá kvalita spánku je spojená so správnym imunitným systémom. Pridanie zvlhčovača vám pomôže k dobrému spánku, pretože nenechá vzduch vyschnúť a spôsobí nepríjemné sucho v nose, ústach, upchatých dutinách atď.


Tip pre profesionálov: Ak nie ste pripravení na kúpu skutočného zvlhčovača, jednoduchým riešením pre domácich majstrov môže byť nechať na nočnom stolíku veľkú misku s vodou, ktorá môže pôsobiť ako prírodný zvlhčovač!

106 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page