top of page

Ako si vytvoriť stenu plnú umenia

Umelecká stena, plagátová stena, galéria. Nech už to nazvete akokoľvek, vytvorenie zobrazenia viacerých zarámovaných umeleckých diel nie je také ťažké a zastrašujúce, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Všetko, čo potrebujete, je príprava, pár nástrojov a jednoduchý návod krok za krokom.


Umelecká stena je skvelý spôsob, ako zobraziť svoje milované umenie dynamickým a zaujímavým spôsobom. Vytvára ústredný bod v miestnosti a môže byť navrhnutý tak, aby zapadol do akéhokoľvek priestoru vášho domova. Od navrhnutia kútika na čítanie alebo zavesenia vo vašej jedálni až po ozdobenie vašej chodby.



Existuje však možnosť aby každý plagát vytvori umeleckú stenu, ktorá súdržne vytvára jeden vizuálny kus, pričom každé dielo prispieva k výslednej estetike, tak, ako to môžete vidieť na vyššie zobrazenom obrázku. Vaše umelecké diela môžu byť starostlivo vybrané a milované, ale nemusia do seba nevyhnutne zapadať, aj keď sú všetky vaše obľúbené. Je potrebné zvážiť niekoľko vecí vrátane výberu umenia a rámov, ako aj toho, ako a kde ho zavesiť.


Takže skôr, ako začnete s kladivom a metrom vymeriavať, prečítajte si jednoduchého podrobného sprievodcu, ako vytvoriť umeleckú stenu.



Ste len 4 jednoduché kroky od vašej novej umeleckej steny


Krok 1: Výskum, výskum, výskum


Toto môže byť najdôležitejší krok: Zistenie celkového štýlu a témy vašej umeleckej steny a načrtnutie počiatočného rozloženia. Zhromažďovanie inšpirácií je prvým a najdôležitejším krokom pri vytváraní umeleckej plagátovej steny. A nemali by ste hľadať iba výtlačky a umelecké diela, ktoré si chcete kúpiť. Ešte dôležitejšie je, že by ste mali začať brainstormingom rôznych farebných paliet alebo nadradenej témy. Zamyslite sa nad tým, či chcete jemný nádych farby, ako je tón vašej steny, alebo to všetko zachovať neutrálne s jemnými líniami a organickými tvarmi.


Témy, farby alebo rôzne štýly je možné miešať donekonečna – ale ponechaním jedného súdržného prvku pre všetky vaše kúsky pomôžete vašej umeleckej stene elegantne splynúť s okolím.


Kľúčovým nástrojom na to je zostaviť nástenku (tzv. Mood board). Skvelé miesta na zbieranie inšpirácie sú Instagram a Pinterest(tam si môžete svoj výber jednoducho ukladať). A ak potrebujete niekde začať, neváhajte navštíviť stránky Desenio na Instagrame alebo si pozrite aktuálnu ponuku na Pintereste, kde nájdete nekonečné nástenné inšpirácie v galérii.


Pri zhromažďovaní výskumu nezabudnite vziať do úvahy rôzne veľkosti, ako aj rôzne štýly umenia. Spojenie jemnej kresby a výraznej grafiky môže vytvoriť úplne novú dynamiku vašej steny.



Krok 2: Meranie


Pohrajte sa s rôznymi rozloženiami a zvážte, či by mali byť rámy zarovnané alebo zavesené v asymetrickom vzore. Nezabudnite odmerať aj medzery medzi umeleckými výtlačkami. Znalosť veľkosti vašej steny je dobrým miestom, kde začať. Zmerajte, koľko miesta chcete, aby zaberala vaša umelecká stena, skôr než si kúpite nové kúsky. Lepšie vizuálne porozumenie tomu, ako by mala vaša umelecká stena vyzerať (a aká veľká by mala byť), môžete nalepením „prázdnych rámov“ vyrobených maliarskou páskou na stenu.


Ak ste si vymerali určitý rozmer kam by ste chceli zmestiť vaše obrazy, môžete použiť profesionálny nástroj od desenio, môžete sa pohrať s načrtnutím rôznych rozložení predtým, ako použijete prázdne rámy na stenu, aby ste skontrolovali výsledok. Skúste vložiť online obrázky vašich predvybraných umeleckých diel, aby ste získali pocit, ako sa rôzne vzory a textúry navzájom ovplyvňujú a dopĺňajú.


TIP NA STYLING Nezabudnite vziať do úvahy vzdialenosť medzi jednotlivými umeleckými dielami. Je to kľúčové, pretože pomáha umeniu dýchať a vyniknúť oddelene, ako byť aj súčasťou celku. V konečnom dôsledku je to na osobnom vkuse, koľko miesta medzi jednotlivými kusmi chcete, ale vžeobecne je zaužíaný rozdiel niekde medzi 3 – 10 cm, aby celkový vzhľad lahodil oku.


Neponáhľajte sa a pamätajte, že Rím tiež nepostavili za deň. Urobte si proces príjemným a vyskúšajte množstvo rôznych možností rozloženia. Mali by byť okraje rámov zarovnané, čím vytvárajú pocit symetrie – alebo chcete, aby bolo všetko trochu mimo stred. Možnosti sú skutočne nekonečné.


Keď nájdete rozloženie, ktoré sa vám páči, odfoťte ho a uložte pre neskoršie použitie.



Krok 3: Konečný výber


Je čas vybrať a kúpiť si svoje konečné umelecké výtlačky, či už ide o pár kusov alebo celú umeleckú stenu. Pamätajte, že výber rámu je rovnako dôležitý ako výber umenia.

V tomto bode by ste mali mať jasnejšiu predstavu o tom, koľko výtlačkov bude na vašej umeleckej stene, o veľkostiach a celkovom pocite, ktorý chcete do svojho priestoru priniesť. Teraz začína zábavná časť: nakupovanie tých správnych umeleckých výtlačkov a kúskov. Buď na vytvorenie kompletnej umeleckej steny alebo na doplnenie umeleckých diel, ktoré už vlastníte.


Pri plánovaní vašej umeleckej steny zvážte aj rámy. Či už idete moderný dizajn s monochromatickými rámami alebo kombinujete rôzne farby a typy rámov, vaše rámovanie môže do vášho priestoru vniesť rovnaký štýl a osobitosť ako samotné umelecké dielo. Zohľadnenie rôznych textúr alebo farieb – a výber dobre vyrobených a vysokokvalitných rámov – je dôležitým krokom k dosiahnutiu vašej umeleckej steny snov.


Krok 4: Zaveste svoju umeleckú stenu


Rozložte svoje zarámované umenie na podlahu a naposledy nahliadnite na svoju budúcu umeleckú stenu. Teraz zaveste svoje umenie – a nezabudnite ho zavesiť dostatočne vysoko


Pred meraním, kam zavesiť svoju umeleckú stenu – začnite tým, že položíte zarámované umenie na podlahu v rozložení, ktoré ste sa rozhodli. Dbajte na súdržnosť a odstup a nebojte sa veci zmeniť, ak to necítite tak, ako ste si to pôvodne navrhli.


Je čas rozhodnúť sa, kde bude stred steny vašej galérie. Je ľahké byť v pokušení zavesiť svoje umelecké dielo príliš vysoko. Stred vašej umeleckej steny by však mal byť približne 1,5 m. z podlahy. Toto predstavuje priemernú výšku ľudského oka a často sa používa ako štandard v galériách a múzeách. Keď to urobíte vo svojom dome, vytvoríte pocit rovnováhy, pretože celé vaše umenie bude zdieľať vizuálnu strednú čiaru.


Teraz už zostáva len zavesiť svoju dobre naplánovanú, dokonale zmeranú a krásne zladenú umeleckú stenu. Potrebujete len dobré vreckové pravítko, vodováhu a trpezlivosť.


TIP NA STYLING Použite obojstrannú pásku s nízkou lepiacou schopnosťou, aby ste zachovali konzistentné rozostupy medzi rámami


Keď sa zatĺka posledný klinec do steny a každé umelecké dielo je vyrovnané, nalejte si zaslúženú šálku kávy, pohodlne sa usaďte a vychutnajte si výhľad.



226 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page