top of page

Ako si vybrať správny vonkajší nábytok

S toľkými možnosťami – drevo alebo kov, rozsiahle alebo kompaktné, s vankúšmi alebo bez nich – je ťažké vedieť, kde začať. Ale mám tu pre vás pár rád



Keď svieti slnko a máte priestor vonku, je len málo vecí lepších ako tráviť dlhé, lenivé dni vonku, nasávať teplo a stolovať pod holým nebom.

Ak máte ten správny vonkajší nábytok, to je. Pretože leňošenie vonku môže byť rovnako príjemné ako kopanie späť v dobre vybavenej obývačke – alebo také nepríjemné, ako snažiť sa dostať do pohodlia na opotrebovanej pohovke.

„Vonkajší priestor je skutočne rozšírením vášho vnútorného priestoru,“ povedal Martyn Lawrence Bullard, interiérový dizajnér z Los Angeles, ktorý vytvoril nábytok pre Harbour Outdoor. "Takže sa pozeráme na to, že to vyzdobíme ako izbu. Naozaj chcem, aby to bolo veľmi príjemné a veľmi dobre premyslené.“

To znamená, že zber nábytku zahŕňa viac než len náhodné vyberanie kusov v obchode alebo na webovej stránke. Najprv potrebujete plán – ktorý si vyžaduje zistiť, ako budete priestor využívať a ako ho budete časom udržiavať.

O radu sme sa porozprávali s interiérovými dizajnérmi, záhradnými dizajnérmi a zástupcami nábytkárskeho priemyslu, čo presne by ste mali zvážiť pred zariaďovaním vášho vonkajšieho priestoru.

Urobte si plán

Pred kúpou čohokoľvek je dôležité zamyslieť sa nad vašou väčšou víziou vonkajšieho priestoru.

"Naozaj si myslím, že vonkajší nábytok má tri rôzne použitia," povedala Celerie Kemble, interiérová dizajnérka so sídlom v New Yorku a Palm Beach na Floride, ktorá navrhla vonkajší nábytok pre Lane Venture. „Vonku je stolovanie; používanie vášho vonkajšieho priestoru ako obývacej izby; a leňošenie a bazén. A každý má iné pravidlá.“

Ak máte veľký vonkajší priestor, môže byť možné umiestniť všetky tri funkcie — jedálenský kút so stolom a stoličkami; priestor na stretnutie s pohovkami, kreslami a konferenčným stolíkom; a priestor na opaľovanie vybavený ležadlami.

Ak nemáte toľko miesta – napríklad na mestskej terase – rozhodnite sa, ktorú aktivitu si ceníte najviac. Ak radi varíte a zabávate sa, zamerajte sa na to, aby sa z vášho vonkajšieho priestoru stalo miesto na jedenie s jedálenským stolom a stoličkami. Ak uprednostňujete relax s rodinou a priateľmi, zabudnite na jedálenský stôl a vytvorte si vonkajšiu obývačku s pohovkami.

Keď je málo miesta, Brook Klausing, zakladajúci partner firmy Brook Landscape so sídlom v Brooklyne, často odporúča vzdať sa ležadiel. Ľudia majú tendenciu si ich romantizovať, povedal, ale zaberajú veľa miesta a môžu sa používať menej ako iný nábytok.

"Ľudia hovoria, že ich chcú, ale potom sa tam napchajú," povedal. "Ak nemáte priestor, neobťažujte sa."

Ak ho absolútne musíte mať na opaľovanie, urobte to, čo urobil pán Klausing v niektorých svojich projektoch: Pridajte na stenu alebo plot háčiky, ktoré môžu leňošku pridržať, keď sa nepoužíva.

Poznajte svoje materiály

Výrobcovia vonkajšieho nábytku používajú širokú škálu odolných materiálov, z ktorých väčšina spadá do dvoch skupín: tie, ktoré majú byť nepriepustné voči prírodným živlom a zachovávajú si svoj pôvodný vzhľad po mnoho rokov, a tie, ktoré časom zvetrávajú alebo si vytvárajú patinu. .

Ak chcete, aby váš vonkajší nábytok vyzeral po celé roky ako nový, medzi dobré materiály patrí oceľ alebo hliník s práškovým nástrekom, nehrdzavejúca oceľ a plasty odolné voči ultrafialovému svetlu. Ale aj tieto materiály sa môžu zmeniť, keď sú dlhodobo vystavené živlom; niektoré vyblednutie, škvrny alebo korózia nie sú nezvyčajné.

Môžete získať vysokokvalitný plast odolný voči UV žiareniu, ktorý sa môže dobre nosiť a vyzerať rovnako niekoľko rokov,“ povedal Noah Schwarz, kreatívny riaditeľ Design Within Reach a riaditeľ dizajnu kolekcie Herman Miller. "V prípade kovov s práškovým nástrekom pracujte s dodávateľom alebo nakupujte od značky, ktorá používa vysokokvalitný práškový náter, pretože sa dosť líšia svojou kvalitou a dlhou životnosťou."

Ďalším prístupom je nákup kusov vyrobených z drevín, ako je teak, ipe, eukalyptus a mahagón, ktoré sú odolné, ale časom získajú zvetraný vzhľad. Alebo si vyberte kov ako mosadz, ktorý postupne vytvára patinu.

„Teak je nazývaný kráľom drevín, pretože obsahuje práve toľko kremičitanov a oleja, aby bol veľmi, veľmi odolný aj vonku,“ povedal David Sutherland, zakladateľ spoločnosti Perennials a Sutherland na výrobu exteriérového nábytku a textílií.

Aj keď je možné teak pravidelne olejovať alebo pečatiť, aby vyzeral relatívne nový, pán Sutherland to neodporúča. "Problém s utesnením alebo dokončením je, že to musíte robiť vždy," povedal, keď sa povrchová úprava neustále stráca a vy sa stávate služobníkom údržby.

Namiesto toho prijmite zvetraný vzhľad dreva. "Osobne sa mi páči, keď má striebornú farbu," povedal pán Sutherland. „Ak chcete zachovať svieži vzhľad teaku a krásny povrch, polievajte nábytok raz týždenne. Je to ako zalievanie rastlín."

Ak sa na vašom teaku vytvorí vrstva špiny, je v poriadku použiť čistiace prostriedky alebo ho silne umyť.

Zvážte vankúše

Jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré urobíte pri nákupe vonkajšieho nábytku, je, či máte alebo nemáte vankúše, ktoré zvyšujú pohodlie, ale prinášajú problémy s údržbou, pretože majú tendenciu sa zašpiniť a namočiť.

Jedna možnosť: Vyhnite sa vankúšom úplne. „Keď navrhujeme mestské priestory, naozaj neodporúčame veľa vankúšov kvôli všetkým sadziam vo vzduchu,“ povedal Klausing. "Snažíme sa vyberať nábytok, ktorý je pohodlný bez vankúšov, alebo ktorý má sieťovinu alebo niečo podobné."

Tento prístup funguje dobre na vyvýšených terasách, povedala Amber Freda, krajinná dizajnérka so sídlom v New Yorku: „Na streche alebo terase sa veľa ľudí nechce obávať, že sa okolo nich rozfúkajú vankúše.“ (Väzby, samozrejme, s tým môžu pomôcť.)

Ale nie všetci dizajnéri sú ochotní ísť bez. „Milujem, keď je môj vonkajší nábytok super pohodlný – to je naozaj zložka číslo 1,“ povedal pán Bullard. „Mám tendenciu používať veľa čalúnenia. Dnes máme toľko neuveriteľných možností, so všetkými týmito úžasnými interiérovými a exteriérovými látkami, ktoré sú veľmi mäkké a poddajné a prichádzajú v miliónoch farieb a vzorov, takže priestoru môžete dať charakter ako nikdy predtým.“

Aby ste odolali vyblednutiu, hľadajte látky vyrobené z roztokovo farbeného akrylu, ako sú látky od Sunbrella a Perennials, v ktorých sú farby integrálnou súčasťou priadze a nie sú farbené alebo tlačené neskôr v procese. "Nerozkladá sa na slnku, ako polyestery a nylony," povedala Ann Sutherland, generálna riaditeľka Perennials a Sutherland.

Pre vankúše, ktoré nebudú mokré celé dni po búrke, hľadajte vložky s rýchloschnúcou penou. "Zvyčajne sa to označuje ako pena so sieťovinou alebo penou s otvorenými bunkami," a umožňuje vode rýchlo prechádzať, povedal pán Schwarz.

Ak sa neviete rozhodnúť, či sú vankúše pre vás, odporučil strednú cestu: Vyberte si nábytok, ktorý je pohodlný bez vankúšov, ale dodáva sa s tenkými podložkami, ktoré možno pridať na dlhšie leňošenie.

A čo úložisko?

Veľa vonkajšieho nábytku môže byť vynechaných po celý rok, najmä ak je dosť ťažké na to, aby sa nerozfúkalo v búrkach. Ale vankúše sú iný príbeh.

Aby sa vankúše zachovali čo najdlhšie – a aby sa zabezpečilo, že budú suché, keď ich budete chcieť použiť – niektorí dizajnéri odporúčajú ich odstránenie a uskladnenie, keď sa nepoužívajú. Iní odporúčajú chrániť vonkajší nábytok krytmi.

Obe tieto stratégie sú však náročné na prácu a môžu vás odradiť od používania vonkajšieho priestoru v dňoch, keď sa nemôžete obťažovať vyložiť vankúše alebo odkryť nábytok.

Pani Sutherland odporučila uvoľnenejší prístup: Nábytok a vankúše nechajte väčšinu roka vonku a nezakryté, ale prikryte alebo uskladnite ich, keď ich nebudete dlhší čas používať – napríklad počas zimy. , alebo keď ste mimo mesta.

Aj to je príliš veľa úsilia pre pani Kemble, ktorá radšej necháva svoje vankúše stále vonku, bez ohľadu na jej program alebo počasie. "Som prirodzene lenivý človek, takže nebudem tráviť svoj život naháňaním sa za vankúšmi vo vnútri a vonku podľa počasia," povedala.

Keď sa jej vankúše zašpinia, pani Kembleová ich opláchne hadicou a niekedy na ne použije prostriedok na umývanie riadu. A hoci sa opotrebúvajú rýchlejšie ako vankúše, ktoré sa skladujú, keď sa nepoužívajú, povedala: "Som pripravená akceptovať, že v priebehu nasledujúcich 10 rokov budem musieť svoje vankúše obnoviť."

Ak sú jej stoličky občas vlhké, tak áno. "Som pripravená namočiť si zadok," povedala, "namiesto toho, aby som mala veľké úložné boxy a prijala výzvu zostať dva kroky pred počasím."


81 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page