top of page

10 vecí, ktoré podľa Parížanov potrebujete vo svojej kuchyni

Updated: Nov 29, 2022

Počas krátkeho pobytu vo Francúzsku som sa veľa naučila od kolegov v prác a priateľov ktorými som trávila čas, a zmenilo to spôsob, akým varím a premýšľam o jedle. A – bien sûr – o to všetko sa s vami podelím z môjho pohľadu cuzinca v Paríži.


Dozvedela som sa, že kľúč k francúzskemu vareniu spočíva v jednoduchosti ingrediencií. Parížania len málokedy zablúdia od varenia so svojimi základmi a vnútro ich chladničiek vždy vyzerá podobne. Jedlá sú chutné vďaka plnotučným mliečnym výrobkom a čerstvému ​​chlebu, na ohrev alebo výrobu, ktorého často využívajú plynový sporák alebo rúru a pozostávajú z malých porcií, ktoré zasýtia vďaka celistvosti ich ingrediencií.


Namiesto zohrievania nízkokalorickej mrazenej večere z obchodu s potravinami si zaneprázdnený Parížan pripraví jednoduché jedlo z niekoľkých ingrediencií, ktoré pochádzajú z bagetérie na ulici alebo z potravín na ceste domov z práce. Zdá sa, že Parížania vlastnia tajomstvá všetkých našich snov o chudnutí; ich jedlá sú chutné, ale ich telá sú zdravé. Vyberajú si ľahké, jednoduché, celistvé a chutné jedlá, ktoré sú také dobré, že ich robia znova a znova a každé sústo venujú jednoduchému aktu, ktorým je vychutnávanie. Ak chcete začať svoju vlastnú francúzsku diétu, tu je 10 kuchynských základov, ktoré som sa naučila a ktoré má väčšina Parížanov vždy po ruke.




1. Škatule na vajíčka sú vždy plné (a sú uložené na doske alebo parapete)


Malé parížske chladničky nie sú nikdy preplnené vajíčkami. Kvôli sanitačnému procesu v Európe nemusia byť vajcia chladené. Na rozdiel od brunchov zložených z benediktov a omeliet by ste len zriedka našli Parížana, ktorý raňajkoval vajíčka. Namiesto toho je základom obeda a večere, či už je to varené natvrdo a nakrájané so syrom a majonézou v sendviči alebo pošírované a zjedené so zeleninou na rýchlu večeru.


2. Na stole je vždy aspoň jedna bageta


Ak ste Parížan, viete si v bagetérii vypýtať tradičnú bagetu, ktorá je vždy chrumkavejšia a čerstvejšia ako bežné bagety, pretože je vyrobená len zo základných surovín (múka, droždie, soľ a voda). Je samozrejmé, že jediný chlieb, ktorý kedy Parížan zje, je vyrobený v deň, keď si ho kúpia. Bonusový tip: Chlieb vo Francúzsku sa nikdy nespracúva ani nekrája, a keby bol vyrobený v továrni namiesto pekárne alebo doma? Nie, ďakujem.



3. Dijonská horčica dodáva lahodnú chuť


Ikonická francúzska horčica sa dá ľahko natrieť na plátok bagety na pikantné občerstvenie alebo zmiešať s olivovým olejom na šalátový dresing, vďaka ktorému bude šalát chutný. Vysokokvalitná dijonská horčica (ktorá v skutočnosti pochádza z Dijonu vo Francúzsku) je jednoduchým základom, vďaka ktorému bude každé slané jedlo o niečo lahodnejšie a chutnejšie.


4. Olivový olej je základom v špajzi (z viacerých dôvodov)


Olivový olej je základom pri varení a pečení, ale natiera sa aj na pokožku, aby hydratoval a žiaril. Okrem všetkých zdravotných výhod, olivový olej robí každé parížske jedlo chutnejšie a dokonale varí. Ak ho chcete použiť na parížsky spôsob, natrite si zeleninu, ktorá sa pečie v rúre, alebo si ju pred spaním natriete na pokožku, aby ste získali kásnu hydratovanú pokožku.


5. Fromage je nutnosťou (ale to si vyžaduje malý úvod)


Prechádzka po ktorejkoľvek ulici v Paríži vám umožní pochopiť, ako vážne berú svoj syr. Fromageries sú po celom Paríži a každý obchod má seriózny výber tých najlepších syrov, ktoré pravdepodobne kedy budete jesť. K rôznym jedlám sa jedia rôzne syry a Parížania vedia, aké syry spárovať s akým jedlom a akým vínom. Naučiť sa jesť a párovať syr by malo byť rovnako dôležité ako naučiť sa svoje ABC, nie? A rovnako ako chlieb, v parížskej kuchyni nenájdete vopred krájaný alebo továrenský syr.


6. Maslo je v podstate vo všetkom


Aj keď si nemyslíte, že by ste mohli ochutnať malú trošku masla na naloženom sendviči, akosi viete, že celý sendvič chutí lepšie vďaka tejto malej troške. Tento kuchynský základ sa často používa vo väčšine parížskych jedál a štýlov varenia, od omáčok cez mäso, croissanty až po dezerty. Najdôležitejšie je, že Parížania budú vždy používať to pravé (žiaden margarín, alebo redukovaný tuk, prosím!).


7. Víno je vždy po ruke


Parížania vedia, že dobrá fľaša vína je kľúčom k úspešnej večeri a najčastejšie sa používa na vylepšenie akéhokoľvek jedla, či už ide o prvú večeru alebo pracovný obed. Parížania používajú víno na vychutnávanie si a obohatenie života, ako aj spôsob, ako zvýrazniť chute pri varení. Pitie vína je umenie a Parížania dokonale vyvažujú striedmosť a pitie vína k väčšine jedál.


8. Jogurt sa uchováva v malých sklenených nádobách obložených chladničkou


Môžete ochutnať rozdiel medzi francúzskym a bežným jogurtom, pretože francúzsky jogurt je vždy plnotučný a krémový. Sú to rýchlea zdravé raňajky alebo lahodný dezert a sú oveľa chutnejšie ako spracované nízkotučné možnosti, ktoré nájdeme aj u nás (a zvyčajne obsahuje oveľa menej prísad). Ak je jogurt ochutený, je to zvyčajne vanilka (samozrejme s použitím celého vanilkového struku a trstinového cukru!) alebo obsahuje skutočné ovocie a nie umelé arómy v jogurtoch, ktoré nájdeme aj u nás v potravinách.


9. Čaj je doma obľúbený


V reštauráciách často uvidíte Parížanov, ktorí si po jedle vyberú espresso alebo cappuccino, ale čaj je vždy zásobený v ich kuchyniach ako prvé ráno alebo na zahriatie po príchode domov z práce, keď je počasie mrazivé. A ako pijú čaj? Veľmi rýchlo som sa naučila, že hrnčeky vo Francúzsku pripomínajú misky s malými rúčkami namiesto pohárov, z ktorých pijem doma. Čaj sa môže piť obyčajný alebo s cukrom, ale preferovaný spôsob pitia je namáčanie v kúsku toastu s marhuľovým džemom.


10. Dezert je vždy v zálohe (a nikdy neprichádza s pocitom viny)



Jedlá nie sú len prostriedkom na prežitie (ako smoothie na cestách) alebo dosiahnutím diétnych cieľov (ako nevýrazné šaláty) – Parížania vedia, že jedlá sú najdôležitejším spoločenským časom dňa. A preto je lahodný dezert po večeri rovnako dôležitý ako večera samotná, pretože účelom jedla je vychutnať si ho. Reštaurácie a večierky ponúknu chod so syrovým tanierom pred suflé, čokoládou alebo crème brûlée, ale na pokojnú večeru doma stačí jednoduchý domáci koláč alebo jogurt s cukrom.

56 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page